A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016 szeptemberében indította útjára a Magyar Nemzeti Balettintézetet, melyre 4–14 éves gyerekek jelentkezhetnek. Az érdeklődés már az első felvételin is várakozáson felüli volt, a jelentkezők és a növendékek lelkesedése azóta is töretlen. Az első évadot 76 fővel indítottuk, jelenleg 140 gyermek látogatja az intézményt. Növendékeink professzionális oktatásban részesülnek, a legkisebbek heti kétszer egy órában, a legnagyobbaknak már közel 25 órájuk van hetente.

A klasszikus balettet a Vaganova-módszer alapján sajátítják el a növendékek. Emellett tanulnak modern táncot, szteppet, néptáncot, karaktertáncot, kiegészítésként RG órájuk is van. Az oktatás jelenleg 10 csoportban zajlik, a legkisebbek még óvodások, a legnagyobbak jelenleg 14-18 évesek.

Oktatóink kiváló mesterek, legtöbbjük a Magyar Nemzeti Balett táncosa volt. Az iskola művészeti vezetője Radina Dace.

Vízió, misszió

Az iskola céljai a repertoárbővítés; a tánc, a balett szeretete a növendékek körében; a minőségi körülmények között zajló professzionális oktatás; az utánpótlás-nevelés; a szakma elismerésének visszaállítása és a műfajt kedvelő közönség kinevelése.

A legnagyobb próbatétel az iskola számára mindig A diótörő című előadás, melyben 5 hét alatt 30 előadásban, előadásonként 53 gyermek szerepel. Balettnövendékeink ezen kívül fellépnek az Operaház számos produkciójában és saját szervezésű gáláján is.

A legkiválóbb növendékek rendszeresen részt vesznek nemzetközi versenyeken (Tanzolymp, VIBE), melyeken már az előző években is kiváló eredményeket értek el.

rolunk-teaser.jpg
blog-teaser.jpg